Hensikten med ventilasjon er å fjerne forurensninger i luften som for eksempel støvpartikler, avgassinger og fuktighet, samt å tilføre frisk og ren luft. Dette er svært viktig for vår helse. Dårlig eller mangelfull ventilasjon kan gi ansatte og brukere helseplager som trøtthet, hodepine, nedsatt konsentrasjon, øket irritasjon i slimhinner og økt hyppighet av luftveisinfeksjoner.
Hvert døgn forbruker et skolebarn 10 – 15 kilo luft avhengig av størrelse og fysisk aktivitetsnivå. Med lufta får vi inn i oss mange kjemiske stoffer.
Liv og helse er helt avhengig av luft med oksygen og det som følger med i luften. Helse, trivsel og funksjon er i høy grad avhengig av lufta vi puster (det atmosfæriske miljø). Personer med astma- og allergisykdommer er spesielt sårbare, men også personer som ikke har disse plagene vil kunne få helseplager i rom der ventilasjonen/luftskiftet er for lav.
Den luften som vi puster inn innendørs, består av friskluft som kommer utenfra. Siden vi oppholder oss mye inne, er det viktig at alle rom på arbeidsplassen får tilført tilstrekkelige mengder frisk uteluft. I tillegg skal forurenset inneluft fra prosesser og kjemiske forsøk ventileres direkte ut av bygget.
CO2 er en indikator på luftskifte/ventilasjon der det oppholder seg mange personer. Høye CO2-verdier indikerer mangelfullt luftskifte/ventilasjon i forhold til antall personer (personbelastning) i rommet. CO2-verdier under 1000 ppm. er akseptabelt nivå i forhold til forskriftsnormene. Overstiger anbefalte grenseverdi for CO2 er det viktig å kartlegge hva som er årsaken. Ofte kan forholdene bedres raskt ved å sette i gan g enkle tiltak i det enkelte rom. Sensoren i rommet gir raskt svar om tiltaket fungerte.
CO2 er ikke helsefarlig i seg selv på de nivåene som måles, men er en god indikator på hvordan luftskifte/ventilasjon fungerer.
Praktiske sjekkpunkter med tips til handling for ansatte, veiledere og teknisk personell
Les videre for å få vite mer om inneklima på følgende sider: